Een Puddlegram is een foto waarbij je je onderwerp in de achtergrond ziet maar óók in een plas water. De plas water zorgt voor een reflectie of spiegelbeeld, bijvoorbeeld zoals bij regenplassen.

Daarom noem ik regenplassen ook vaker spiegels. Tijdens een wandeling op een grauwe en troosteloze dag in het najaar, zorgen regenplassen waarin de hemel reflecteert voor frisheid en vrolijkheid. En is het telkens een feest om na een flinke regenbui de stoere stampers aan te trekken en naar buiten te gaan. Want om lekker veel grote plassen te kunnen spotten moet de regen natuurlijk eerst met bakken uit de lucht vallen ; )

Een van de voordelen van het najaar…heel veel kansen voor het maken van te gékke puddle-grams.

smartphonefotografie, tips, de beste fotograaf voor coaches limburg, no nonsense fotograaf, de beste fotograaf voor therapeuten, de beste fotograaf voor zakelijke fotografie, de beste fotograaf voor iemand die niet graag gefotografeerd wordt, workshop smartphone fotografie, social media fotografie training, Flowtograferen, duurzaam

Hoe maak je de mooiste Puddlegrams?

Om mooie reflecties te vinden, richt je je oog al wandelend op de aankomende regenplas. Het beeld wordt pas echt interessant vanuit een bepaalde hoek. Ga eens door de knieën naarmate je dichterbij komt en zie dat bijvoorbeeld de kerktoren, die boven de daken van het dorp uittorent, zelfs te zien is in de waterplas op het zandweggetje aan de rand van het dorp.

Je ziet de mooiste reflecties dus niet vanuit ooghoogte of als je gewoon langs de plas wandelt. Je moet er echt moeite voor doen om te zien of het iets oplevert.

De kracht van een goede Puddlegram foto is namelijk je standpunt. Hoe dichter de lens van je camera bij het wateroppervlak is, hoe beter de weerspiegeling. (Probeer dit op eigen risico! Doop je camera niet IN de regenplas tenzij je een waterdicht model hebt!) Ga aan de rand van de plas op je hurken zitten en houd je camera eens “op de kop”, dan verklein je maximaal de afstand tussen je lens en het wateroppervlak en vang je nóg meer reflectie. 

smartphonefotografie, tips, de beste fotograaf voor coaches limburg, no nonsense fotograaf, de beste fotograaf voor therapeuten, de beste fotograaf voor zakelijke fotografie, de beste fotograaf voor iemand die niet graag gefotografeerd wordt, workshop smartphone fotografie, social media fotografie training, Flowtograferen, duurzaam

Zo sta ik er bij als ik een Puddlegram heb gespot!

de beste fotograaf voor coaches limburg, no nonsense fotograaf, de beste fotograaf voor therapeuten, de beste fotograaf voor zakelijke fotografie, de beste fotograaf voor iemand die niet graag gefotografeerd wordt, workshop smartphone fotografie, social media fotografie training, Flowtograferen, duurzaam, smartphonefotografie, tips

Dit is het eindresultaat

Welke camera is het meest geschikt?

De smartphonecamera is bij uitstek de beste camera om Puddlegrams mee te fotograferen. Deze is lekker handzaam en is te gebruiken in combinatie met de selfie stick. Want als je een gehurkte houding lastig vindt of als  je waterplas in een lastige situatie hebt uitgezocht dan kan de selfie stick handig zijn. Door je camera hier op te klemmen, heb je meer mogelijkheden qua camerastand en compositie zonder dat je zelf tot aan je enkels in het water staat.

Windstil…

Hoe minder rimpelingen op het wateroppervlak, hoe duidelijker de reflectie. Dus op een stormachtige herfstdag kan het effect van je Puddlegram tegenvallen als de wind je om de oren giert.

Lichtinval

Of een duidelijke reflectie zichtbaar is, hangt denk ik af van de hoeveelheid licht, de richting van waaruit het licht komt en de mate van weerkaatsing in de omgeving. Helaas is niet iedere waterplas geschikt voor het maken een goede Puddlegram.

Loop daarom altijd een rondje om de plas als je niet meteen een mooie reflectie ziet. Wellicht dat je door een kwartslag te draaien ineens wél een goede foto kunt maken.

Horizon

Om dat je een weerspiegeling fotografeert, is de volgende compositietips belangrijk om toe te passen: Zet het raster op je smartphonecamera aan, deze helpt je tijdens het bepalen van je beeld dat je horizon recht is. Als je de horizon zo ongeveer in het midden van je beeld zet, heb je voldoende ruimte boven en onder over om je onderwerp in zijn geheel in beeld te krijgen.

Toch nog een scheve horizon? Dan kun je deze achteraf in de bewerkingsfase altijd nog even rechtzetten. Bijv. in gratis app Snapseed m.b.v. de tool “draaien”. Het is trouwens ook erg leuk om de foto ondersteboven te zetten. Op deze manier is deze nog spannender om naar te kijken en verras je de kijker met deze originele invalshoek.

smartphonefotografie, tips, de beste fotograaf voor coaches limburg, no nonsense fotograaf, de beste fotograaf voor therapeuten, de beste fotograaf voor zakelijke fotografie, de beste fotograaf voor iemand die niet graag gefotografeerd wordt, workshop smartphone fotografie, social media fotografie training, Flowtograferen, duurzaam

Tja… ze wilde zich niet omdraaien voor deze foto. Ik deel ‘m omdat ik je wil laten zien dat ter hoogte van haar voorpootjes het wateroppervlak beweegt. Daar stopt deze kraakheldere reflectie door het rimpel effect.

smartphonefotografie, tips, de beste fotograaf voor coaches limburg, no nonsense fotograaf, de beste fotograaf voor therapeuten, de beste fotograaf voor zakelijke fotografie, de beste fotograaf voor iemand die niet graag gefotografeerd wordt, workshop smartphone fotografie, social media fotografie training, Flowtograferen, duurzaam

Een voorbeeld van een omgedraaide foto. Merk je ook dat je getriggerd wordt om te kijken omdat er “iets geks is” met deze foto? Omdat je niet meteen ziet hoe de vork in de steel zit? Op deze manier kun je als ondernemer creatieve fotografie toepassen op je foto’s voor social media om de kijker te prikkelen jouw foto beter te bekijken en zelfs verder te klikken om jouw bericht te lezen.

Tot zover!

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat als dit blog je heeft geïnspireerd. Ken je iemand waarvan je denkt dat hij of zij dit ook interessant vindt? Deel het gerust!