Wist je dat op social media uit resultaten blijkt dat foto’s met gezichten, denk bijvoorbeeld aan selfies, 38% meer likes en 32% meer comments ontvangen. Gezichten trekken ons dus aan!

(Bron: besocialized)

Selfies zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Zeker onder jongeren. Maar vergis je niet, ook onze oude meesters zoals van Gogh of Rembrandt maakten al graag zelfportretten. “Waarom zou ik een selfie maken”, denk je misschien? Dat hoeft niet natuurlijk maar als je ondernemer bent raad ik je wel aan om jezelf geregeld met je snufferd te laten zien op social media zodat je gezien wordt! Dus als je een foto wilt delen, dan moet het wel een goed zelfportret zijn. En daarvoor heb ik een aantal tips voor je!

Licht

Fotograferen betekent “schrijven met licht”. Zonder licht, geen foto. Dus het eerste ingrediënt wat je nodig hebt is licht, heel veel licht. Geen schemerlamp of ander kunstmatige lichtbronnen, maar daglicht. Ga dus bij een raam staan of ga naar buiten. 

Fotografeer met het licht mee, kijk bij de selfie “tegen het licht in”.

En als de zon niet schijnt? Dat is juist fijn! Direct zonlicht zorgt voor harde schaduwen. En je gaat er van knijpen met je ogen. Een wolkje heeft het effect van een soft box die fotografen altijd om hun lampen monteren om het licht zachter te maken. Draai rustig rond met je camera in de aanslag en kijk op het schermpje naar wat de richting van het licht, doet met de belichting op jouw gezicht. Gewoon, zonder een foto te maken. Op deze manier word je namelijk bewust van het effect van licht. Je zult zien dat er grote verschillen zijn t.o.v. jouw positie en de stand van de zon.

Achtergrond

Heb je een mooie lichte plek gevonden? Wat is er om je heen te zien? Bij een selfie is het de bedoeling dat de aandacht van de kijker naar jouw gezicht gaat. Dus een rustige achtergrond is aan te raden. Dus bedenk je goed hoe je wilt dat dat eruit ziet. Neem ook fysiek afstand van de achtergrond. Dan kom je namelijk  “los van de achtergrond” en creëer je het scherpte-diepte effect. (jij op de voorgrond scherp en de achtergrond is wazig). Dit effect krijg je o.a. door de portret-optie op je camera te gebruiken.

Heb je deze stand niet op je camera? Dan kun je het scherpte-diepte effect ook toevoegen m.b.v. de gratis app Snapseed (voor IOS en Android). Gebruik hiervoor de (tool 24 van de 28!!!) voor een té gek “focus-effect”.

Lange arm-foto

Al toen ik nog geen smartphone had, maakte ik met de compact camera elke zomervakantie een familie-selfie met de lange arm. Toen had ik nog nooit van een selfie gehoord. Maar nu… gebruik ik mijn lange arm nog steeds. Alhoewel dit niet nodig is dankzij de uitvinding van de selfie stick! Zo leuk om mee te werken! Ook om eens een andere compositie te maken door de andere invalshoeken die je ermee kunt creëren. 

Als je een goede positie hebt ingenomen, ga je even experimenteren. Welke invalshoek is het mooiste?  Recht van voren is niet altijd flatteus, dan lijkt je lichaam meestal breder en is je houding statischer, dan wanneer je een beetje indraait. Als je iets draait, dan geeft dat ook direct een wat actievere houding. Een rechte rug, schouders naar achteren en je borst iets vooruit zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een krachtige houding aannemen zorgt voor een toename van testosteron en een afname van cortisol (stresshormoon)

 Draai je gezicht en je bovenlijf een klein beetje opzij, liefst naar het licht toe. Als je een foto recht van voren neemt, richt dan je camera iets van bovenaf naar beneden (minimaal op ooghoogte). Want je wilt niet dat de focus ligt op je neusgaten. Houd je ogen op de camera gericht, maar doe je je kin iets (een klein stukje) omlaag. Let op: kijk niet naar je scherm, maar naar het zwarte gaatje (de lens) van je camera. 

Shoot!

En shooten maar! De foto maak je door de ontspanknop in te drukken uiteraard, of de uitknop en de volume + knop tegelijk in te drukken bij IPhone. Door het commando te geven bij Samsung smartphones, door je oortjes aan te sluiten op de smartphone en de volumeknop als trigger te gebruiken…. En zo zijn nog veel meer mogelijkheden om gemakkelijker de camera te kunnen bedienen. 

Lukt t niet goed om je camera stil te houden? Gebruik dan de timer; je kunt vaak een aantal seconden instellen en dan gaat de camera af zonder dat jij verder nog op de knop hoeft te drukken als je in je ideale selfie stand staat. 

Beweeg na iedere klik. Want als je na iedere klik van de camera een klein beetje jouw houding verandert, heb je in de uiteindelijke reportage veel meer keuze. 

Lang leve het digitale tijdperk, maak gewoon meerdere foto’s en gooi meteen de mislukte varianten weg. (Of gebruik ze juist wel om “the making off” in beeld te brengen : )

Overdrijf!

Het kan voorkomen dat, als je weet dat je gefotografeerd gaat worden, je gezichtsspieren een eigen leven gaan leiden en zenuwtrekjes vertonen. Veel mensen hebben moeite met het ontspannen van deze spieren. Met als gevolg een krampachtig lachje. Weet je hoe je kunt ontspannen? Adem een aantal keer diep in en uit voor je de foto maakt. Dat scheelt vaak al een heel stuk. Spring even op en neer. Zet je voeten stevig op de grond. Doe even gek. Neem de houding aan waar je zelf het minst van houdt. Door eerst te overdrijven en jezelf als “gek jetje” te fotograferen, kan het alleen maar beter gaan. In de paar seconden na dit moment, zitten vaak de mooist foto’s.

Veel plezier en succes! Ik ben benieuwd of je de tips in de praktijk kunt gebruiken en vind het leuk als je een reactie schrijft! 

Wil je graag een echt portret omdat je serieus aan het ondernemen bent? Of omdat je gaat solliciteren op die toffe baan? Neem dan een goede portret/personal branding fotograaf in de arm. Niets is zo onprofessioneel als een vakantiekiekje op je LinkedIn!

Ik help je graag!

PS: Voel je vrij om dit bericht te delen met iemand waarvan je denkt dat hij of zij de inspiratie en tips goed kan gebruiken!