De herfst is weer zo’n prachtige periode van het jaar voor het maken van een fotoshoot.

De zon staat laag aan de hemel wat zorgt voor mooi en zacht licht.

De kleuren zijn prachtig en de grond is sfeervol bedekt met bladeren.

Op sommige ochtenden is er heel even mist of nevel.

Deze periode van het jaar levert een prachtig decor voor een herfst fotoshoot in de buitenlucht in de natuur. Prachtige warme kleuren voor portretten, gezins- en familiefoto’s.

In de maanden vanaf september tot eind maart staat de zon heel de dag laag aan de hemel. Dit zijn de ideale lichtomstandigheden voor een fotoshoot op locatie. Een niet ongunstige bijkomstigheid is dat de zon pas laat op komt, dus je hoeft voor een mooie zonsopkomst niet al te vroeg je warme bed uit!  Als je het aan de frisse kant vindt, neem je gewoon een thermosfles warme koffie mee en zet je je wollen muts op. Dit zijn “props” die de fotoshoot nóg persoonlijker, sfeervoller en gezelliger maken!

….”De hond mee, kinderen lekker ravotten tussen de hopen bladeren, blossen op de wangen, dennenappels rapen, kastanjes verzamelen. Schatten van de natuur gaan mee in een mand en de winst wordt bekeken aan de picknicktafel waar door pa of ma eindelijk de dop van de thermosfles wordt gedraaid en de mokken met de dampende warme drank worden vol geschonken……”

Ok, ik zal stoppen met dagdromen….

Welke kleuren van je kleding passen het mooist bij de kleuren van de natuur in de herfst?

Bedenk van tevoren welke kleuren bij de omgeving van de fotoshoot passen. Hoe mooi is het om kleren in contrasterende kleur te kiezen tegen het groen van het bos. Kleuren als okergeel, bordeauxrood of kobaltblauw kunnen juist een heel mooi effect geven!

Draag geen verzameling van heel veel verschillende felle/ bonte kleuren. Ook geen drukke prints of ruitjes. Neutrale, rustige kleuren die je in deze tijd van het jaar in de natuur ook ziet, doen het altijd goed. Tijdens onstuimige najaarsdagen kun je je dagen opvrolijken met de blauw, groen en rood, primaire kleuren. Aardse tinten doen het ook goed op de foto. Deze zorgen voor een rustige kleurencompositie. Als je graag wilt variëren, neem dan een sjaal mee of een hoed die je net zo gemakkelijk af doet en aan de kant kunt leggen.

Vanmiddag las ik een artikel op internet van Libelle-gezondheid waarin men een onderzoek had gedaan naar “verrassende dingen die de herfst met je lichaam doet”. Ik vond nummer twee wel noemenswaardig:

“De herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid”

Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine (=geluksstof) niveau, maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost. Hoe kun je naar zo’n prachtig gekleurde boom kijken en je niet verwonderen over zulk mooi natuurschoon? 

Allemaal voordelen voor een fotoshoot in de herfst : )

Ben jij ook zo’n fan van dit jaargetijde?